Kohud-matta i inredningen, rätt eller fel?

Snygga och trendiga som de är, kohud mattor dyker allt oftare upp i inredningsmagasin, bloggar och inredningsbutiker runt om i landet.

Har du också blivit sugen på de spännande mönstren, organiska former och den naturliga texturen i kohud-mattor? En ökning i popularitet har gjort fler och fler inredare medvetna om den klassiska kohud-matta – men är det rätt för ditt hem?

Kommer en kohud-matta funka med min inredning?

Från att vara en biprodukt från köttindustrin och råvara för läderbranschen har kohudar så småningom övergått till en spännande inredningsdetalj i centrala loft och lyxiga herrgårdar. Idag, mer än bara en trend, kohud mattor gör sin entré in i vanliga svenssons lägenheter och familjehem. Kohudens naturliga och ekologiska egenskaper samt spännande mönster fungerar bra med vilken dekor som helst. Precis som blå jeans en gång i tiden, kohudar hittar sin plats hemma i kausala miljöer eller som ett dynamiskt komplement till mer formell inredning.

http://www.etnodesign.se

Din färgval kommer också att påverka hur kohuden smälter med din inredning. Fasta toner eller färgade komattor i svart, vitt eller brunt är lyxiga som en bakgrund till formell eller neutral inredning. Klassiska komönster varierar från traditionella svart/vita eller brun/vita fläckar eller mönster, till exotiska spräckliga kohudar. För den mer vågade, prova exotiska tryckta kohud med zebra, tiger eller andra vilda djur- motiv.

Är du en av dem som vill ha den silkeslena känslan under fötterna som en kohud ger men klarar inte att titta på den ”döda-kon-formen” på golvet? Lösningen heter patchwork mattor av kohud. Då kan du njuta i alla fördelar en komatta kan ge men samtidigt kan välja om du vill ha en rektangulär komatta, rund komatta, oval komatta eller smal hallmatta av kohud.

Att tänka på när du väljer en kohud matta

Storlek, färg och kvalitet varierar från återförsäljare till återförsäljare och ko till ko. Vissa tillverkare föredrar krom som konserveringsmedel medan andra använder vegetabiliska oljor vid behandling av kohud.

Hallmatta kohud

Krom hjälper komattor hålla sig mjuka och flexibla samt förhindrar sprickbildning, medan vegetabiliska oljor innebär mindre kemikalier som används på kohuden men också betydligt högre priser. Krombehandlad kohud är i regel inte skadlig för människor då mängder av krom är väldigt små men om du är orolig för konsekvenserna av kemiska behandlingar du bör ställa dessa frågor till distributören eller återförsäljaren.

När det gäller kvalitet på kohud-mattan, du bör ha i tanke att de flesta kohudar är en sekundär produkt från köttindustrin. Korna är inte måna för att bevara sina rockar och du kommer att hitta naturliga brister, även brännmärken på kohudarna. Dessa brister är oftast obefintliga på patchwork mattor i kohud eftersom tillverkaren brukar välja oskadade kohudsbitar som sys ihop till en komatta. Pris kan återspegla kvaliteten, storlek eller metod för att bevara kohud och kan starkt variera, så leta runt på nätet!

Rund matta i kohud

Hur rengör jag min Kohud-matta?

Detta är den enkla delen! Du har förmodligen tvekat att investera i en kohud eftersom du är bekymrad över underhåll. Tack och lov kohudar kräver ganska lite underhåll – dammsuga lätt eller skaka komattan utomhus så får du bort det mesta av damm och smuts.

För mer oroande fläckar som sällskapsdjur- fläckar, mat, vin eller liknande, rekommenderas en mild lösning av ättika och vatten. Detta fungerar bäst på dessa fläckar, medan tillämpning av eucalyptus olja resulterar bäst på olja, fett eller makeup fläckar.

Lägg inte din kohud-matta i en tvättmaskin eller kemtvätt, trampa inte på den i högklackade skor så bör du njuta i kohuden i minst tio år framöver.

Är kohudar ett bra val för barn och husdjur?

Vanligtvis barn och husdjur älskar kohud mattor. Deras mjuka hår och ”roliga” mönster är oemotståndliga, speciellt för husdjur. Dock kan hundar och katter från början bli försiktiga på grund av den obekanta lukten av huden, och även välja att gå runt det snarare än stega på den.

http://www.etnodesign.se

De flesta husdjur kommer att övervinna sin rädsla och njuta med en tupplur på den mjuka kohuden och inte tugga eller på annat sätt skada den, men försiktighet bör tillämpas med alla husdjur som vanligen tuggar eller skadar möbler, speciellt valpar som kommer att tugga någonting, inklusive din nya kohud matta!

En annan fördel med kohud är den naturliga struktur på undersidan som är användbar för att förhindra glidning eller förskjutning, speciellt på hårda golvytor.

Så sätt igång – krydda upp din heminredning med kohud!

Annons

1 tanke på “Kohud-matta i inredningen, rätt eller fel?

  1. Pingback: Är en komatta rätt för min inredning? | Kohud – naturens gåva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s